Op 2 december 2019 hebben zich honderden geïnteresseerden uit de fashion- en interieurwereld verzameld bij het Naarderbos in Naarden om te luisteren naar trendorakel Lidewij Edelkoort. Vanuit een zaal, gesierd met digitaal bosbehang waarin de blaadjes aan de bomen zachtjes wiegen, worden we getrakteerd op een pleidooi voor en over groen, in alle denkbare facetten en betekenissen van het woord. Deze serene locatie illustreert en verrijkt haar verhaal. Weidse uitzichten over het water enerzijds en de bosrijke omgeving aan de andere zijde geven letterlijk de ruimte om de woorden en beelden te internaliseren.
Lidewij Edelkoort: ‘The need for green is so powerful that it will turn fashion and design around without any doubt, sprouting from so many political, humanistic and survivalist sources it is impossible to ignore. But maybe the most important thing about green is its capacity to bring joy. Its energy and charisma are compelling and will help us be, combatting despair with optimism and happiness: joy seen as another form of activism.’
Haar presentatie start Lidewij met de bemoediging dat we ons in een fantastische, enerverende en spannende periode bevinden waarin veel ‘winst’ te behalen valt. ‘In de volksgeest is een verandering gaande, er zijn duidelijke tekenen van een totale omslag’.
Natuurlijke inspiratiebronnen
Zelf is Lidewij ongelooflijk geïnspireerd door bomen en bladeren, door bloemen, seedpods en groenten. ‘Groen is optimistisch en stemt vrolijk. Met hun avant-gardistisch karakter zijn de zaadlobben van planten ontzettend inspirerend. We zullen bloemen eten en baden in een bad van bloemen want je omringen met schoonheid geeft hoop. Wetenschappelijk onderzoek onthult steeds meer over bomenintelligentie en het complexe ondergrondse uitwisselingsnetwerk dat hen met elkaar verbindt’. Het Japanse Shinrin Yoku, bosbaden, wordt essentieel en zelfs als medicijn voorgeschreven voor stressverlaging en algemeen welzijn. De natuur en haar processen zijn en blijven onze grootste inspiratiebron. De highlights:
Forest Tales & Sprouting Innocence
Het groene kleurenpalet is divers en reflecteert het matte en de kaki schakeringen van de wilde grassen en bamboe en het frisse groen van verse kruiden. Donkere tinten worden ontleend aan de sprookjessferen van een diep woud en de fascinerende geometrie in bladeren wordt vertaald in motieven. De stoffen, als zware zijden, zijn kwalitatief hoogwaardig. Onbekende bloemen uit het tropisch woud zorgen voor nieuwe kleuren en andere vormgeving terwijl de uien met hun lichte toonklanken een zacht spectrum geven. Jonge scheuten symboliseren een naïef en onschuldig palet van lichte groenen die welhaast wit ogen.
Water & Translucence
Watergekleurde stoffen en materialen spelen een belangrijke rol en geven een speelse touch aan dingen. De groenschakeringen in en om de waterwereld vormen een transparant aquarel kleurenpalet. Voor de dessins en motieven laten we ons inspireren door de vormen van de verschillende waterplanten. De sfeer is romantischer, waterig en vooral op kant heel mooi.
New Fibers
‘De shit van nu kan niet meer want het valt uit elkaar’ aldus een stellige Lidewij, ‘we moeten weg zien te komen van synthetisch óf dit verantwoord recyclen’. Er is een revival van oude garens en via biotechnologie worden de mogelijkheden voor nieuwe garens onderzocht en gekweekt. Oermaterialen als brandnetel, rami en linnen maar ook exotische garens uit banaan en kokos worden steeds belangrijker. Daarnaast wordt in het lab gewerkt aan Spidersilk, materialen uit algen en zal papier een belangrijke grondstof voor garens gaan vormen.
‘We zijn vergeten wat de essentie is van ontwerp’ vertelt Lidewij. We vergeten de kracht van basics. Maak goederen die uiteindelijk 5e hands zullen kunnen zijn door hun goede kwaliteit, maak producten die kunnen blijven bestaan’.
Esthetiek en schoonheid
Als remedie tegen pessimisme richten we ons vooral op esthetiek, duurzaamheid, kwaliteit, eenvoud en schoonheid. ‘We zijn op een punt gekomen waarin we niet meer terug kunnen en het zijn de kinderen die ons ter verantwoording roepen’ zegt Lidewij. ‘De invloed van de jongste generatie laat de wereld kantelen’.
Lifestyle: ‘a taste for design’
In haar predictie voor de lifestyle en interieurwereld legt Lidewij de parallel met voedsel. ’Er is een bepaalde gelijkheid tussen food en design, een overeenkomstige mentaliteit en smaak. We zien een hang naar een alternatief tempo en een verlangen naar geduld.’
Hunting & Gathering
Jonge designers hebben een fascinatie voor de prehistorie, de eerste tijd, onze roots. ‘Materialen zien eruit alsof ze opgegraven zijn, rustiek, ruw en heftig gematerialiseerd. Designers zoeken naar een nieuwe woontaal die zich uit in rauwe vormen, zware materialen als metaal en brons met veel tactiliteit. Archeologisch en gekleurd in aardetinten.
Nomaden
Nomaden leven in tenten en vormen een hechte samenleving. In deze tendens is alles gefragmenteerd. De materialen zijn rustiek en de stoffen vooral linnen. De mat viert een revival en de algehele sfeer is als ‘droog’ te omschrijven. Daybeds, oftewel dagbedden, illustreren deze horizontale leeftrend. De taal is hier etnisch maar gemoderniseerd en lepels in alle soorten en maten gaan een hoofdrol spelen in de styling. Het kleurenpalet toont aardse, spicy tinten. Lage tafels illustreren het horizontale bestaan en er is veel aandacht voor de finishing met bijvoorbeeld kantjes, borduursels en vrolijke pompons. De borstel maakt een comeback. Veel design wordt speels afgewerkt met franjes. De potten ogen rustiek maar zijn wel modern 3d geprint. Voedsel wordt opgediend in baskets, de matten worden samengesteld van geweven gras, gemengd met andere onregelmatige en voluptueuze garens. Garens willen los zijn, floaten als het ware. De kleuren zijn naturel met een touch roze en oranje.
Farming & Settelen
De romantiek van boerderijen viert hoogtij. Een schuur als vorm van een huis waarin de keuken eigenlijk het hele huis is. In de keuken heb je alles wat je nodig hebt. Deze ruimte is levendig en vibrant. De kleuren zijn wat troebel en laten veel schakeringen van blauwgrijzen zien. Hout is een accent op andere materialen, de dessins zijn soms geweven soms geprint. Wat normaal is wordt verheven, wat dichtbij is wordt speciaal. Groenen, als Macha groen, spelen een belangrijke rol en de tinten verlopen, dégrade. De materialen zijn ecologisch, carbonvrij en mooi. ‘Count your blessings’ is het motto in deze tendens. ‘Zie de schoonheid in elke dag, illustreer met droogbloemen om waste zoveel mogelijk tegen te gaan. Gebruik alles’.
Waffels, Strudel & Glazuur
Wafels zijn de inspiratiebron voor motieven in design, het materiaal is ingelegd. Een tafel lijkt op een koekje terwijl de vormen van vazen, omdat deze op eenzelfde wijze geproduceerd worden, aan softijs doen denken. De kleuren zijn geïnspireerd op karamel. Er is volume en eigenzinnige vormgeving. Luchtig als poffertjes. Glas wordt belangrijk, net als glans, metaal en koper. Uit de patisseriewereld worden ideeën voor details en finishing gehaald. Glazuren op glas, opaque (ondoorzichtig), gouden details en wit op wit druipen. ‘Alles heeft een derde dimensie, lijkt gesuikerd en doet zoet aan. Sprinkling & Tossing, nog even iets toevoegen, zegt deze trend, als wol in keramiek’.
Layering
‘In het kader van werelden bij elkaar brengen en het feest van het mooi maken viert de sandwich hoogtij. Embedden en blenden (Ward wijnant). Materialen samenbrengen, variaties opstapelen of inleggen leidt tot nieuwe dessins en gelaagdheid’ aldus Lidewij. Het inleggen van marmer in andere vormen van steen. Verschillende leersoorten en motieven integreren. Oppulente structuren en liquide vormen met onregelmatige kleuring. Layering kent een royale dimensie, is sturdy, levendig en vooral begeesterd.
Roasting
Roken, smudged, truffel, kaviaar en drop zijn de inspiratiebron voor de Roasting tendens. Vuur en stof, gebakken, geroosterd en roetig gemaakt, zo zien de designs eruit. Onregelmatigheid in materialen en design en veel aandacht voor details. Het kleurenpalet heeft warme, krachtige tinten als bruin en zwart. De houtsoort is ebony en de materialen glas en marmer. Deze sfeer geeft een chique, monumentaal aspect. Denk geroosterd knoflook, met houtskool gekleurde zwarte stokbroden, zwarte radijs en zwarte tafels.
Fasting & Downsizing
‘Kleinere huizen maken mensen blijer’ beweert Lidewij. ‘Dit gaat over het bevrijden van de mens, het beheersen van je bestaan en de balans opmaken. Hoe blijft het interessant maar kunnen we verantwoordelijk leven?’
We willen de tijd nemen, onze telefoon uitzetten, niet kijken naar een serie en gewoon niets doen. Niksen, is het grote nieuwe principe!’
‘In deze tendens gaat het om zorgen voor stilte. Visuele stilte én audio stilte. Creëer een plek voor yoga, massage en rust. Juist ook de tijd nemen om iets goed te kunnen bekijken door het op een voetstuk te plaatsen. Wees je bewust van de schoonheid om je heen. Je kunt met minder.’
De kenmerken zijn mobiliteit, flexibiliteit en versleepbaarheid. Minimaliseren, kleinere porties en alleen het hoognodige, het essentiële en tastbare. De kleuren zijn warme grijzen en materialen als hennep. ‘Je moet weten wat veel is om te kunnen minderen’.
Eenvoud is niet eenvoudig
We gaan op een ander manier werken en zullen anders omgaan met humaan kapitalisme. Opruimen is belangrijk zodat niets je aandacht versnippert. Ook al is de inrichting eenvoudig, alles heeft wel structuur. Het gaat om de energie die je erin legt. Spiritualiteit wordt belangrijk. Alles is energie en liefde.
Op commando van BNS CRISP